Поради мисливцям, рибалкам та грибникам

Надано опис основних методів очищення продуктів харчування від радіонуклідів

   Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до забруднення значних територій України радіоактивними речовинами (переважно 137Cs). Більше 1,5 мільйона українців мешкає на територіях які зазнали забруднення. На превеликий жаль, радіоактивне забруднення це не короткотермінове явище. Декільком поколінням людей доведеться жити за умов наявності техногенних радіоактивних речовин в природному середовищі, що їх оточує. Наявність радіоактивних полютантів обумовлює додаткове опромінення організму людини. Це вимагає дотримання певних норм радіаційної безпеки. Потрібно знати та застосовувати елементарні, на перший погляд, але корисні за своїм змістом заходи, які дозволять суттєво зменшити вміст радіонуклідів в продуктах харчування.   За даними науковців найбільша кількість радіонуклідів, які можуть потрапити до організму людини, надходять с продуктами харчування, які отримані на присадибних ділянках приватних господарів, а також продукти, які людина отримує від лісу (гриби, ягоди, дичина та лікарські рослини).

Які основні заходи забезпечують зменшення вмісту 137Cs в продуктах харчування?

   Щоб відповісти на це запитання потрібно звернути увагу на те, де можуть знаходитись радіонукліди. Вони можуть перебувати або на поверхні продукту (пил на поверхні ягід та грибів, залишки ґрунту на грибах та ін), або всередині ягід, грибів, риби та дичини, що обумовлено наявністю радіонуклідів в середовищі де виростали рослини та існували тварини.

Гриби забруднені радіонуклідами

 

   Коли ми маємо справу з поверхневим забрудненням ягід та грибів радіонуклідами, то найефективнішим методом очищення є фізичне видалення забруднення (миття водою, очищення ножем). Інколи застосовують миття водою в яку додають трішки оцту, що має, як вважають, більший ефект очищення (змивання) радіоактивного бруду з поверхні продуктів.
   В ситуації коли забруднення є внутрішнім, тобто продукт було отримано на територіях з підвищеним радіоактивним забрудненням, найбільш ефективним є відварювання. Особливо відварювання продуктів в солоній воді. При варінні значна кількість радіонуклідів, як власне й інших мінеральних речовин, переходить у розчин (відвар). Завдяки цьому продукт який відварюється стає чистішим.
   Певний ефект очищення має і тривале вимочування риби та дичини в солоному розчині (ефект підсилюється, якщо декілька разів міняти розсіл).

Яка ефективність заходів в очищенні ягід, грибів («дарів лісу») від 137Cs?

   З цього приводу проводилось багато наукових досліджень. Було доведено, що застосовуючи заходи по очищенню можна суттєво знизити рівні опромінення людини. Звичайно, що ефективність різних методів очищення суттєво відрізняється.
   Так встановлено, що зниження вмісту 137Cs в грибах можна досягти варкою впродовж 30-60 хвилин в солоній водій. Ефективність підсилюється якщо додати небагато лимонної кислоти або оцту. В процесі варки бажано 2-3 рази зливати відвар.
   За такою кулінарної обробки вдається зменшити забруднення сироїжок 137Cs в 20 разів, а підберезовик та білий гриб стають чистішими в 60 разів.
   Що стосується ягід то вчені відмічають досить низький рівень їх очищення від радіонуклідів. Наприклад, якщо ягоди помити у воді, то активність цезію в пробах ягід зменшується на 10-20%. Термічний обробіток ягід суттєво зменшує кількість вітамінів та корисних для організму людини амінокислот, що зменшує можливість та доцільність очищення їх від радіонуклідів.
   Разом з тим, якщо готувати ягідні компоти за наступною рецептурою то можна в декілька разів зменшити забруднення кінцевого продукту радіонуклідами. Спосіб заготівлі ягідних компотів полягає в тому, що ягоди кип’ятяться в цукровому сиропі, потім суміш проціджують і рідину консервують у банках. При цьому самі ягоди викидають.
   Приготування джемів та варення із лісових ягід не приводить до зменшення забруднення радіонуклідами кінцевого продукту.

   Яка ефективність тих, чи інших заходів в очищенні риби та дичини від 137Cs?

   Якщо дичину добуто на територіях де можливий підвищений рівень радіоактивного забруднення можна застосувати два методи, які дозволять дещо зменшити вміст 137Cs в м’ясі. Перший це вимочування, другий – виварювання м’яса. Такими заходами можна в 2-3 рази зменшити вміст 137Cs в м’ясі.

   Літературні джерела:

   Guidelines for agricultural countermeasures following an accidental release of radionuclides/ Technical reports series #363/ International atomic energy agence. Vienna, 1994
   GUILLITTE, O., et al., Decontamination methods for reducing radiation doses arising from radioactive contamination of forest ecosystems: A summary of available countermeasure, Sci. Total Environ. 137 1-3 (1993) P 307-314.