Вовк (Canis lupus) в Чорнобильській зоні відчуження

Чорнобиль фото: вовк

Вовк в Чорнобилі

Вважається, що населення вовка в межах зони відчуження поступово збільшується. Причиною того є відсутність людини та наявність досить гарної кормової бази для цього хижака. Не дивлячись на відсутність обліків кількості вовків безпосередньо в зоні відчуження, вчені передбачають, що на сьогодні на цих територіях може мешкати до двох сотень особин цього виду.

Відео про вовків у зоні відчуження


Автору chornobyl.in.ua довелось прийняти участь в зимовій експедиції зоною відчуження. Мета експедиції – дослідження фактів перебування хижаків (вовка, рисі, лисиці та ін.) в межах Чорнобильської зони відчуження.
Відео про вовків, яке було зроблено випадково, підтверджує факт наявності вовчої зграї в центральній частині зони відчуження.

Відео: Зграя вовків в Чорнобильській зоні відчуження. відео зйомка сюжету виконано взимку 2009 року. Нижче подані фото вовків в зоні відчуження, які були отримані за допомогою методів автоматичного фотографування диких тварин .)

Фотографії вовка в зоні відчуження

Фото вовка в чорнобилі Фотографування диких тварин (вовка) автоматичною фотокамерою Знімки диких тварин прихованою камерою

Вовк - canis lupus Фотографії Canis lupus Фото вовків Canis lupus

 Canis lupus - фотографія Прихована камера – фото вовка

Стан популяції вовка в чорнобильській зоні

Службами зони відчуження відмічається, що кількість сімей вовка збільшується з часом, а також спостерігається збільшення чисельності вовчих зграй.
За думкою зоологів, які виконували дослідження стану популяції вовка на сусідніх ділянках білоруської зони відчуження (Прип’ятський радіоекологічний заповідник), щільність заселення території вовком складає біля 0,8 особин на 1000 гектар угідь. В Україні (на Полісі) щільність заселення коливається в межах від 0,04 до 0,58 особина на 1000 гектар. При цьому найбільш заселеними вовком територіями на Поліссі вважаються території зони відчуження.

В 90-х роках минулого століття в зоні відчуження проводився відстріл цього хижака. Кожну зиму працівники підприємства «Чорнобильліс» добували біля 20 тварин. За оцінками біологів, добуті вовки були досить великими . Їх вага складала біля 50 кілограм.

В добутих полюванням тваринах вивчався вміст шлунків. З п’яти добутих хижаків у трьох шлунки були порожні, а в інших шлунок був наповнений залишками дикого кабана і козулі. Середня вага вмісту шлунку вовка складала біля 1 кілограма.

За даними білоруських вчених найбільшу частку раціону харчування вовка займають дикі кабани, потім козулі та лося. Останнім часом в раціоні вовка збільшилась частка бобрів та ондатр. Дослідження раціону харчування хижака засвідчило, що в більшості вовк харчується диким кабаном (даний вид тварин є найбільш розповсюдженим представником ратичних на території зони відчуження).

Літературні джерела:

Гащак С. П., Бунтова О. Г., Залісський О. О. Фауна хребетних тварин зони відчуження України. – Славутич-Чорнобиль: 2000.

  •